Hubert Topke
Hubert Topke
zaterdag 7 september
goede avond
Lede historisch
LEDE - De Sint-Martinuskerk
Deze beschermde kerk is vast verbonden aan het miraculeuze beeld van 1414 van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Het rijke interieur van de kerk is dan ook te danken aan deze verering.

De kleine romaanse kerk eertijds werd door het steeds groeiende aantal gelovigen talrijke malen vergroot met zijbeuken, koor en aangebouwde zijkapellen. Voor verschillende verbouwingen werd Lediaanse steen gebruikt, hier gedolven in de streek van Overimpe.

In 1581 werd de kerk in brand gestoken door de geuzen. Dankzij de grote financiële inbreng van Jan de Bette herrees de kerk uit haar as. In 1598 werden de werken voltooid en kreeg de westgevel zijn 4 cijferankers.

De Sint-Martinuskerk te Lede In 1871 werd de toren opgebouwd en voorzien van een balustrade met 8 pinakels en 8 waterspuwers.
Lede heeft één van de weinige kerken met boven op de toren een balustrade. Men moet weten dat zulk een bouwwerk wat meer uitstraling geeft dan een gewone "dakgoot" en aldus een zeker symbool van rijkdom weergeeft.
De toren van de Sint-Martinuskerk te Lede
De achterzijde van de Sint-Martinuskerk te Lede
Deze rijkdom moet toch wel een beetje toegeschreven worden aan de massale toeloop van bedevaarders de tijd van toen.
Of heeft het iets te maken met de spotnaam "de Leedse Hovaardige Boeren" …?

Negen grafzerken van voorname en/of adellijke personen uit de 18de en 19de eeuw werden geplaatst aan de zuidelijke muren van de O.L.Vrouwbeuk en de sacristie.

Terug naar onze kerk en zijn toren. De toren heeft een hoogte van 28m54, daarbovenop de spits van 17 meter plus het kruis van 3 meter.

De restauratiewerken aan de toren, de buitenmuren en het dak hadden plaats in 1994 en 1995. Het interieur kreeg een grondige renovatiebeurt in 2008.

het orgel de preekstoel het koorgestoelte

De orgelkast werd gemaakt in 1642. Het marmeren O.L.Vrouwaltaar was een gift van markies Willem de Bette in 1651. Het hoogaltaar - in opdracht bij testament gegeven door Willem de Bette in 1657 - werd geplaatst door beeldhouwer Jaak Cocx "tegen sinxen" 1661. Het koorgestoelte werd uitgevoerd in 1663-1664. De armmeesterbanken dateren van 1673. In onze kerk zijn 3 mirakelschilderijen (memories, herinneringen aan 3 mirakels) uit de 17de eeuw en 10 votiefschilderijen, daterend uit de periode 1675 tot 1757, te bewonderen. Op votiefschilderijen werden voornamelijk kinderen afgebeeld. De schilderijen werden aan de kerk geschonken door de ouders die hun kinderen onder bescherming van O.L.Vrouw wilden plaatsen. Het Heilige Anna-altaar werd gemaakt in 1717 door beeldhouwer Albert De Backer De marmeren altaartafel is van Matthias Zens uit 1869. De preekstoel dateert van 1732 (Jan-Viktor Van Merelbeke en Simon de Gimine), de communiebank van 1774 (H. Put).
glasraam glasraam De glasramen zijn geplaatst in de periode van 1857 tot 1863. In het hoogkoor staan 2 grote prachtige glasramen: Sint-Martinus, de patroon-heilige van onze kerk en O.L.V. van Smarten.

De 12 apostelen versieren de zijbeuken.

© copyright 2024 Hubert Topke