Hubert Topke
Hubert Topke
dinsdag 5 december
goede namiddag
Lede historisch
LEDE - Het gemeentehuis
In 1892 besliste het gemeentebestuur een "deftig" gemeentehuis te bouwen. Het zou niet de verbouwing worden van een herberg of een schoolgebouw of een herenhuis.

Op het dorpsplein waren 4 percelen beschikbaar (op 1 ervan stond het "schoolhuis"). Het toenmalige gemeentebestuur - met burgemeester August Coppens - hechtte groot belang aan de klassieke architectuur en verkoos een gemeentehuis te laten oprichten in neogotische stijl.

Het gemeentehuis van Lede

De plannen werden getekend door architect Eduard Bouwens uit Dendermonde en in 1894-1895 uitgevoerd door aannemer B. Hermans.

Het gebouw toont ons een iets vooruitspringende toren met een achthoekige spits en 4 dakkapellen. Het gelijkvloers van de twee zijgevels doen de verdieping als belangrijkste bouwlaag uitkomen. In het dak is telkens een gemetste dakkapel verwerkt.

In 1952 werd het gemeentehuis aan de achterzijde vergroot met een aanbouw. In 1991 werd zowel verbouwd als nieuwgebouwd voor de uitbreiding van de gemeente- diensten (gevolg fusie in 1977) en deze van de politie.
Sinds de politiehervorming (verhuis naar de rijkswachtkazernes Lede en Erpe-Mere), maken de gemeentediensten nu tevens gebruik van het politiecommissariaat.

Sedert 2010 is het gemeentehuis een beschermd gebouw.

© copyright 2023 Hubert Topke